Pages

Monday, 8 August 2011

post-turkey-jordan-n-umrah!!!

slms n happy ramadhan..

was back from the trip last week, alhamdulillah everything went well..was relieved to be back in homeland, but somehow, our hearts are as though they are left at the haramain..we'll always miss it, and pray that we'll go back there again, inshaAllah..relieved??pheww..the foods????haha..ini kena cerita dalam bahasa melayu..haha..

lahmacun
stiap kali nk mkn, samada tgh tgk2 buffer atau tunggu2 mknn utk diserve, ktorg akan tahan gelak..sbb selalu ad surprise..surprise ape???jeng3..surprise tu mknn de lar..bler nk mkn tu rse mcm tgh membokar satu misteri nusantara..tertanya-tanya, boleh telan ke x mknn tu nt???huu..mknn dorg,hrmm, bkan x sedap..tp it just don't suit our malay tongue..ader satu kali tu ktorg pegi rumah kawan baba, and they served this lahmachun..it's the roti arab yg nipis with minced meat n chilles on top, n then they fold it..really, its.....i don't know, just like i've said it,not for our tongue..after we had one each, uncle fatih and aunty betul told us to have some more. do you know, the mean average of lahmachun per person is 5 pieces???we had to struggle with one..and majority stop until there, but i took two, sebab kesian tgk aunty betul semangat n nampak sincere sgt nk ktorg makan n suker lahmachun tu..huu..bukan nak kutuk ke aper, tp itulah manisnya kenangan, semanis aunty betul's homemade muhallebi..yg ni btul2 sdap..de pudding yg soft, (slalunye kan pudding firm skit, tp ni mcm ala2 cream)..dessert made of milk n vanilla n tepung gandum..ni 2 thums-up..sdaaap..
muhallebi

so ble dh tau misteri tu,same2 gelak..kelakar tgk berapa je dr those foods  yg palatable (bukan sy, sy slalu mkn je klu org serve, kesian kat dorg..huu..)  ktorg slalu paksa diri sendiri mkn,msg2 waktu tu dh stat buat muka (tringt time grilled mackerel de..nme mcm xkanla lain sgt, tp rupenye btul2 lain..)..n stiap kali (ni kat turkey) akan ader satu serving pinggan besar sayur jer..wahaha..dgn ktorg yg 3 dari 8 org je mkn sayur dlm family, it usually goes to....i don't wanna tell..patutla org2 turki smue cantik2 n slim2 n tinggi2..dorg mkn byk sgt sayur!!!ok..sbb sy pcaye pd yg evidence-based, jd sy pn akan start mkn syr..(yer la tu)n lg satu sbb maybe dorg tu cantik2, dorg ad minuman bernama AYRAN..
ayran
jaga2 dgn AYRAN ni, de adalah yogurt pure yg lbih masam,zero gula..xde org dlm family ktorg suker..bnde tu mcm nightmare bg ktorg, ktorg smue share satu gelas ayran tu n sorg dpt satu air kosong yg terasa sgt heaven..huu..ayran tu dorg minum mcm kte minum air sirap..maybe byk bnde x palatable tu sbb dorg x byk gune salts n flavorings..huu..ksian ktorg..dari mknn2 msia yg pnuh dgn rempah, ke mknn yg zero-rempah..maybe sbb tu jgak kot dorg shat2 (yg ni tipu, xtau pn statistics hypertension, dm n etc kat saner..huu..)


tp alhamdulillah, as we moved on to urdun, it was better, except for the portion size, it was 3:1 in msia..huu..ktorg dpt mkn kinafah, it's a dessert kind of dish yg originated from the palestinians( fyi, the palestinians population 1:6 jordanian in jordan) kinafah ni ktorg yg minx kat tour guide tu, so de bw kat tmpat yg de recommend..waktu tu dh mlm, lpas maghrib..sejuk de, sejuk giler!!!huu..dhla ktorg pg tu dr petra,so xde prepare xtra clothing pn, tp tuptup, nk g mkn tu sejuk sgt..tp best..bl msuk kat restoran tu smorg tgh mkn bnde petak yg mcm bread pudding tp nipis..rupe2nye bnde tulah kinafah..n kinafah ni, wlupn dessert, de diserve panas, so, sgtla global warming utk kami2 yg tgh kesejukan..tp amaran, x boleh mkn lbih dari satu, nanti muak..hehe.. ..

but the best is when we got to Madinah and Makkah..the travel agent provided bfast, lunch n dinner, thus, we got malay foods..huu..besnye dpt mkn blik..dhla sedap2 plak tu mknn de..hehe..ni puji Andalusia ni..hee..tapi ktorg rse jgak mknn org arab, n shawarma best!!!tazaaj maharaja pn ok..hehe..tu je entry kali ni..

bulan2 puase ni criter psal mknn,ish3 =P

No comments: