Pages

Saturday, 30 June 2012

::seribu impian::


Bismillahirrahmanirrahim..
Pernah diingatkan oleh sorg lecturer ni, kte kne mulekan semua perkara dgn bismillah, klu x, kurang keberkatan dari Allah. Dan agak zalim di situ bler mne kte boleh memaksimakan barakah n pahala (seizinNya), tp kte x buat. Klu terlupe, xpe. Huu

Bru lpas habis session dgn circle of love, td ktorg bincang psal byk perkare. Mulenya dgn tazkirah cik didi, nk pendekkan crite, tazkirah pasal cita2 or...impian..x sangka hari ni ckp psal impian, rsenye time kcik2 dlu je ckp psal bnde ni..kcik2 dlu impian nak pencil kaler luna yg 12 batang penuh. Nak Barbie doll dgn rumah2 de skali. Klu tnye cter2, ape2 yg glamour, mcm doctor ke, pensyarah ke, lawyer ke..hehe.. pokoknya yg glamour. Pastu, klu dh besar skit, kate x ksah jadi ape2, asal dpt wat ma n ba bangga..(tp cter2 ni rsenye x tercapai pn lg..hrmm..)

eh2, ape ni, ckp psal cita2 I plak..ni nk share tazirah..mcm mne bler maner kte bertambah matang (cf. umur), kte tend tu develop our cita2. Cita2 tu akan develop n bertukar hala. Klu dh msuk U xkan la cita2 masih pd luna 12 batang tu, mulelah nak kejar cgpa 4 flat, distinction n bla3..

Tp...macam mne ptutnye cita2 tu berubah bler bertemu dgn mokcik hidayah n pokcik tarbiyyah??? Bler maner diri sendiri berubah, haruslah, cita2 diri org tu pn turut berubah...

Sp xtau kisah Umar(ra) yg dlm benaknya suatu ketika adalah untuk membunuh Rasulullah(saw) ttapi setelah beriman, cita2nya adalah agar bilik tersebut dipenuhi dgn jundi2 seperti Abu Ubaidah al Jarrah, Musab bin Umair, dll..sungguh, biler iman bertamu di hati bkan sje perilaku, bahkan cita2 itu turut berubah arah, wlupun bezanya seperti Artik gan Antartik!!!

Mana mungkin seorang mahasiswa (yakni aku) cita2 cuma untuk lulus dan kahwin agar dpt bina keluarga. Sungguh, rugilah aku. X perlu sesorg utk memiliki tarbiyyah dan islam utk bercita2 sebegitu. Harus lain.
Cita2 ku yg terlintas saat ini adalah utk melihat Malaysia jadi seperti Mesir.
Sungguh, untung Mesir. Dengan Presiden Mursi, seorang yg hafal 30 juz Al-Qur’an jadi pemimpin negara!!!hwaa, klu seorang presiden boleh, apatah lg aku...huu..

pastu, lead solat jemaah!!!huu..Malaysia, bler nak jd camni???
Pastu, bler dlm ‘bubble’ of body guards, presiden sendiri yg pecahkan ‘bubble’ tu..Najib, why u no like that??? (tp, again, what do I expect?)
Pas3, Dr Mursi bkak sendiri jaket de, nk tunjut kat rakyat yg de x pki bullet-proof pnye jacket, sbb de x takutkan sp2, de takutkan Allah jer..huu..Mesir-ians, i jeles...

Jeles tp dlm mase yg same, aku bangga, kagum dan turut gembira (hanya Allah yg tahu) dgn kemenangan Dr Mursi di situ, sbab kemenangan dia, bkan kemenangan seorang manusia, tp sebuah agama, dan inshaAllah, Mesir tlah mulakan langkahnya utk menggapai khalifah.
Tp, selagi Dia izinkan, xkan mungkin aku lbih sygkan Mesir dari Malaysia yang tumpah darah aku ni..

Jd, semuenya perlu start dari skrg, kne work for it Hanisah dear...
passing exams is just a tool for a bigger aim...bigger aim, so Malaysia would one day be like Egypt, insha-Allah.

Tuesday, 26 June 2012

Tashiru

bismillah..huk2, sory 10x..sbb skg mode post bnde2 romantik (ke?)..huu..

mcmlah ad org bcer pn..ehe..k, ape2 je merepek nih..adehh..nways, doakan sy ye kwn2, so that x perlu dh post bnde2 cenggini in the near future..hooohooo..



Tashiru : Maaf tuk berpisah
Kau tahu tentang hatiku yang tak pernah bisa melupakanmu
Kau tahu tentang diriku yang selalu mengenangmu selamanya
Kini kusadari Bahwa semua itu
Adalah salah, juga keliru
Akan membuat hati menjadi ternodai

Maafkanlah segala khilaf yang tlah kita terlewati
Tlah membawamu kedalam jalan yang melupakan tuhan
Kita memang harus berpisah
Tuk menjaga diri
Untuk kembali mngarungi hidup
Dalam ridho ilahi

Kutahu bahwa dirimu
Mendambakan kasih suci yang sejati
Kuyakin bahwa dirimu
Merindukan kasih sayang yang hakiki

Kini kusadari Bahwa semua itu
Adalah salah, juga keliru ooo
Akan membuat hati menjadi ternodai

Dan bila takdirnya kita bersama
Pastilah Allah akan menyatukan kita

Friday, 15 June 2012

EHRA


nk post sambil tgh kelas.ehe.

mahasiswa nih..kekeke..tgh blaja psal envi health risk assesmt..

ad 5 steps.

step 1. gazard identificatiin

step 2. expoaure asesmt

step 3. doae-response assessmt..

tgh nk assess risk cadmium

org rmi dpt cadmium plg byk thru food. tp klu org yg merokok dr rokok la..tp ad jgak kat dlm jewellery yg muroh..hukhuk..seb bek x pki brg kemas..tp pki pin.pin kire x? ehe

pastu cadmium ni bulih wat breast n prostate ca..

step 4&5 x msuk lg..ok..bye...

Location : Jalan Pintasan Kuantan, 25300 Kuantan, Pahang,

Thursday, 14 June 2012

nekad2


hukhukhuk..sweetnye ktorg..ehe..

Wednesday, 6 June 2012

nekad~

bler nekad, tggu pn xpe! cihwahwa..

snanyer, bru dpt satu formula bru..tp x wat lg randomized trial..ehe

klu kte rindu or teringat kat someone,
kte ptut doakan smoga org tu,
 saat kte tringatkan die,
die tgh ingat kat Allah.

tau x ape benefit formula nih?
benefit de,
inshaAllah,
malaikat akan doakan perkara yg samer utk kte :)))

ameen.

pkul 3 ptg ni kne bentang critical appraisal.
masalahnya, Dr Jamal xder. yay! (tu bkan masalah snanyer.ehe.)
10.15 am
7.6.12

Tuesday, 5 June 2012

jatuh cinta lagi :']

mlm ni aku jatuh cinta lagi.
mcm mner nih?
alhamdulillah 'ala kulli haah wa ni'mah.
sungguh, aku jatuh cinta!
jatuh cinta lagi~~lagi lagi ku jatuh cinta~jatuh cinta pada setiap wanita..ooopst, wanita2..wanita2 (ermm,mcm dh belia sgt je nk sebut wanita) tu lah ukhti2 tercinta.
hati ni dari sblum mule lg dh boleh agak cuaca akan jadi mendung, nasib hati ni basah lembab2 sbb hujan rintik2.
ku hargai ukhti semua.
ku hargai ukhuwwah kter, maner mungkin di beli?
x terbeli dan x ternilai.
indahnya ukhuwwah, sbab pertemuan adalah tarbiyyah.
dan setiap pertemuan mberikan tarbiyyah yg baru.
hanya Tuhan yg tahu, tautnya hati2 kter.
smoga Allah redha akan ukhti semua.
pertemuan esok lusa jgn dirisaukan, jika ku tiada lg, pasti Allah di sisi.
tp berdoalah agar kter smuer dpt bertemu dan dduk dlm taman2 syurga di akhirat sana.
bersama, selamanya :']

Sunday, 3 June 2012

sungguh, aku rindu!!!

hwaa..rindu nyer kat ba&ma..skjap sgt jumper :((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((
tsktsktsk..nk blik!nk ikut ba&ma..nk duk dlm kete gan dorg otw ke kl..sungguh, aku rindu..manekan bisa aku 2 minggu lg mcm ni..ya Allah, permudahkanlah..bila mana ku akur pd batas ku takat Kuantan ni jer. lindungi mereka sbgmaner mereka tlah melindungiku dri kecil. jge hati n perasaan mereka yg slalu aku goresi. sayangi mereka, cintai mereka. sungguh, aku cinta!!!hwaaa..

(mode: emo gler~~~)

Saturday, 2 June 2012

rindu

dan jadilah aku super-owl..owl yg super-miss bulan!!!aduss

Friday, 1 June 2012

Mode Hati : Sungai Ulu Tembeling

bak sungai itu, pelbagai yg sedang mengalir dlm hati ni.
semoga Allah berkenan mengalirkan segalanya dengan petunjukNya.
ameen.

a weekend for myself

guess what, i'm going to do a diary sorta entry now. a weekend for myself is quite not me as i would either be at home, or busy myself with the my bigger family here or anywhere. but this time around, i need to sacrifice. i need to be sincere. not going with my parents to Tasik Kenyir. home visit will only start at 2. so, i dont know what can i do till then. hrmm. but actually, i have lotsa things ti think 'bout. my critical appraisal. the upcoming exam. my research. my vacation. ok, thanks to ulu tembeling n jerantut, we'll now call it a night.