Pages

Saturday, 30 June 2012

::seribu impian::


Bismillahirrahmanirrahim..
Pernah diingatkan oleh sorg lecturer ni, kte kne mulekan semua perkara dgn bismillah, klu x, kurang keberkatan dari Allah. Dan agak zalim di situ bler mne kte boleh memaksimakan barakah n pahala (seizinNya), tp kte x buat. Klu terlupe, xpe. Huu

Bru lpas habis session dgn circle of love, td ktorg bincang psal byk perkare. Mulenya dgn tazkirah cik didi, nk pendekkan crite, tazkirah pasal cita2 or...impian..x sangka hari ni ckp psal impian, rsenye time kcik2 dlu je ckp psal bnde ni..kcik2 dlu impian nak pencil kaler luna yg 12 batang penuh. Nak Barbie doll dgn rumah2 de skali. Klu tnye cter2, ape2 yg glamour, mcm doctor ke, pensyarah ke, lawyer ke..hehe.. pokoknya yg glamour. Pastu, klu dh besar skit, kate x ksah jadi ape2, asal dpt wat ma n ba bangga..(tp cter2 ni rsenye x tercapai pn lg..hrmm..)

eh2, ape ni, ckp psal cita2 I plak..ni nk share tazirah..mcm mne bler maner kte bertambah matang (cf. umur), kte tend tu develop our cita2. Cita2 tu akan develop n bertukar hala. Klu dh msuk U xkan la cita2 masih pd luna 12 batang tu, mulelah nak kejar cgpa 4 flat, distinction n bla3..

Tp...macam mne ptutnye cita2 tu berubah bler bertemu dgn mokcik hidayah n pokcik tarbiyyah??? Bler maner diri sendiri berubah, haruslah, cita2 diri org tu pn turut berubah...

Sp xtau kisah Umar(ra) yg dlm benaknya suatu ketika adalah untuk membunuh Rasulullah(saw) ttapi setelah beriman, cita2nya adalah agar bilik tersebut dipenuhi dgn jundi2 seperti Abu Ubaidah al Jarrah, Musab bin Umair, dll..sungguh, biler iman bertamu di hati bkan sje perilaku, bahkan cita2 itu turut berubah arah, wlupun bezanya seperti Artik gan Antartik!!!

Mana mungkin seorang mahasiswa (yakni aku) cita2 cuma untuk lulus dan kahwin agar dpt bina keluarga. Sungguh, rugilah aku. X perlu sesorg utk memiliki tarbiyyah dan islam utk bercita2 sebegitu. Harus lain.
Cita2 ku yg terlintas saat ini adalah utk melihat Malaysia jadi seperti Mesir.
Sungguh, untung Mesir. Dengan Presiden Mursi, seorang yg hafal 30 juz Al-Qur’an jadi pemimpin negara!!!hwaa, klu seorang presiden boleh, apatah lg aku...huu..

pastu, lead solat jemaah!!!huu..Malaysia, bler nak jd camni???
Pastu, bler dlm ‘bubble’ of body guards, presiden sendiri yg pecahkan ‘bubble’ tu..Najib, why u no like that??? (tp, again, what do I expect?)
Pas3, Dr Mursi bkak sendiri jaket de, nk tunjut kat rakyat yg de x pki bullet-proof pnye jacket, sbb de x takutkan sp2, de takutkan Allah jer..huu..Mesir-ians, i jeles...

Jeles tp dlm mase yg same, aku bangga, kagum dan turut gembira (hanya Allah yg tahu) dgn kemenangan Dr Mursi di situ, sbab kemenangan dia, bkan kemenangan seorang manusia, tp sebuah agama, dan inshaAllah, Mesir tlah mulakan langkahnya utk menggapai khalifah.
Tp, selagi Dia izinkan, xkan mungkin aku lbih sygkan Mesir dari Malaysia yang tumpah darah aku ni..

Jd, semuenya perlu start dari skrg, kne work for it Hanisah dear...
passing exams is just a tool for a bigger aim...bigger aim, so Malaysia would one day be like Egypt, insha-Allah.

No comments: