Pages

Monday, 15 November 2010

monday yg x sbrape blue..huu..(sbab esok nk blik..)

huu..sok ad klas kul 8..xtau lg abes kul bp..pastu,ad klas kul 3 jgak..tp wat short case, better la..n then, BLIK!!!yeay..huu..x sabanyer..nk blik..hihiihihi..
to day is hari arafah, org2 yg tgh wat haji g wat wukuf, bkumpul kat pdg arafah..dlm salah satu hadis Rasulullah

Daripada Jabir telah berkata : telah bersabda Rasulullah S.A.W yang artinya : Apabila tiba hari Arafah maka sesungguhnya Allah telah memuji dengan mereka para malaikat maka kataNya : lihatlah kepada hamba-hambaKu yang telah datang padaKu dengan berdebu dalam keadaan berduyun-duyun daripada setiap pelusuk, Aku bersaksi depan kamu(malaikat) bahawa Aku telah mengampuni mereka. Maka kata malaikat : Sesungguhnya ada di kalangan mereka pulan telah baligh dan pulan.Sabda baginda lagi : Allah berfirman: sesungguhnya Aku telah mengampuni mereka. Sabda Rasulullah S.A.W : maka tiada daripada hari lebih ramai orang yang bebas daripada neraka daripada hari Arafah. 
- Hadis isnadnya sohih dikeluarkan oleh Ibnu Khuzaimah dan Baihaqi-

Lagi satu...

Daripada Sayyidatina ‘Aisyah bahawa Rasulullah S.A.W telah bersabda yang artinya : Tiada daripada hari yang lebih ramai daripada membebaskan Allah padanya hamba daripada neraka daripada hari Arafah. Dan sesungguhNya akan mengasihani, kemudian Dia bangga depan malaikat maka Dia bertanya : Apakah yang dikehendaki oleh mereka itu? 
Hadis isnadnya sohih dikeluarkan oleh imam Muslim, Nasai’e, Ibnu Majah, Ibnu Khuzaimah, Darqatni, Hakim dan al-Baihaqi –


Hari ni digalakkan berpuasa bg org2 bkan sedang mlaksanakn ibadah haji..sbbnye......

Rasulullah S.A.W telah ditanya mengenai puasa hari Arafah (9 Zulhijjah)? maka jawab Rasulullah S.A.W yang bermaksud : Dikaffarah(diampun dosa) setahun lalu dan setahun akan datang. (Sahih Muslim)

Moga2 kte smuer tergolong dlm mereka yg diberikan keampunan oleh Allah, dan dibebaskan dari api neraka..amiin..No comments: